HEADLINES:

Journalist Alasow "Somalische Minister houdt Amsterdamse rechter vals bewijs Voor"

0
Monday September 18, 2017 - 09:58:58 in Articles by Super Admin
  • Visits: 7018
  • (Rating 0.0/5 Stars) Total Votes: 0
  • 1 0
  • Share via Social Media

    Journalist Alasow "Somalische Minister houdt Amsterdamse rechter vals bewijs Voor"

    Volgens de rechter zou de minister hebben aangetoond dat afpersingspraktijken van Somalische journalisten een bekend probleem zijn en stelde de bewindsman daarmee een ernstige misstand aan de kaak. Dat is een kwestie van algemeen belang en de ministe

    Share on Twitter Share on facebook Share on Digg Share on Stumbleupon Share on Delicious Share on Google Plus

Volgens de rechter zou de minister hebben aangetoond dat afpersingspraktijken van Somalische journalisten een bekend probleem zijn en stelde de bewindsman daarmee een ernstige misstand aan de kaak. Dat is een kwestie van algemeen belang en de minister moet daarover in de openbaarheid kunnen treden, overwoog de rechter.

PERSBERICHT

Journalist Alasow "Somalische Minister houdt Amsterdamse rechter vals bewijs Voor”

JOURNALIST DAHIR ALASOW:  

"SOMALISCHE MINISTER HOUDT AMSTERDAMSE RECHTER VALS BEWIJS VOOR”


The Netherlands, Breda, 15 september 2017


De Amsterdamse rechter heeft de eis van de Somalische journalist Dahir Alasow, dat de minister van Informatie en Toerisme van dit land hem niet langer een "blackmailer” mag noemen, afgewezen. De journalist had een kort geding tegen minister Abdirahman Omar Osman aangespannen omdat de bewindsman hem er van beschuldigde dat hij opzettelijk feiten verzon om Somalische politici en zakenmensen geld af te persen.


De in Nederland woonachtige journalist schrijft kritische artikelen over corrupte machthebbers, zakenmensen en terroristen in Somalië en publiceert deze op zijn veelgelezen nieuwswebsite www.waagacusub.com. In de afgelopen jaren zijn vijf personen die voor hem werkten of hem steunden – drie journalisten en twee parlementariërs – in Somalië doodgeschoten. 


Nadat een met de minister bevriende Engelse bankier de journalist vorig jaar had beschuldigd van; blackmail’, achtte het gerechtshof ’s-Hertogenbosch het niet aannemelijk dat de Alasow met zijn artikelen politici en zakenmensen zou afpersen. Volgens het gerechtshof was in kort geding niet vast te stellen of verklaringen daarover echt of vals zijn. Eén dag voor de zitting in Amsterdam legde de minister opnieuw dezelfde verklaringen voor aan de rechter waarmee zijn vriend het jaar daarvoor al geen succes had gehad. Uit deze verklaringen zou moeten blijken dat Alasow een regeringsgetrouwe radio-eigenaar met de dreiging van negatieve publiciteit wilde afpersen voor $ 10,000,=. 


"In die eerdere procedures heeft mijn cliënt reeds gesteld dat deze verklaringen met fotoshopping gefabriceerde valse screenshots zijn. Er zijn ook tientallen nepprofielen van mijn cliënt op Facebook in omloop. Deze worden door tegenstanders gebruikt om net te doen alsof zij de journalist Alasow zijn en in zijn naam onwaarheden te verkondigen. Onlangs is een raadslid in Aalsmeer ook veroordeeld voor dit soort praktijken met nepprofielen. In Nederland gebeurt het dus ook. De Chinese partij beweert zonder schroom dat dissidenten worden vervolgd omdat zij belastingfraude hebben gepleegd. De regering in Somalië tracht de reputatie van kritische journalisten af te breken door te beweren dat zij politici afpersen met hun artikelen. Ik heb de rechter voor deze valse verklaringen gewaarschuwd,” aldus mr. Peter Schouten, advocaat van de journalist. 


Volgens de rechter zou de minister hebben aangetoond dat afpersingspraktijken van Somalische journalisten een bekend probleem zijn en stelde de bewindsman daarmee een ernstige misstand aan de kaak. Dat is een kwestie van algemeen belang en de minister moet daarover in de openbaarheid kunnen treden, overwoog de rechter. 


Advocaat Schouten: "De rollen worden omgedraaid. Doorgaans wordt de journalist gezien als een publieke waakhond en niet de regeringsleden waarover zij kritisch schrijven. Het is extra wrang dat de rechter zich daarbij baseert op een artikel in The Guardian,  waarvan mijn cliënt vorig jaar al heeft aangetoond dat het werd geschreven door een journalist die voor promotiewerk wordt betaald door de rijke zakenman waarmee de minister is bevriend.”


Dat in de Amsterdamse rechtbank kwam vast te staan dat de Somalische informatieminister geheel ten onrechte het verhaal verspreidde dat journalist Alasow zou zijn "vervolgd en veroordeeld voor laster,” vond de rechter geen reden om de bewindsman in zijn uitings-vrijheid te beperken. De minister beweerde achteraf dat hij niet bedoelde dat de strafrechter, maar de burgerrechter, dit oordeel had uitgesproken. Over het hoofd werd gezien dat dit ook al niet waar is. Het gerechtshof had juist het tegenovergestelde in haar arrest opgenomen.  


Journalist Alasow: "Tijdens het bewind van deze Minister van Informatie, verantwoordelijk voor het mediabeleid van de federale regering, heeft Somalië zich genesteld in de top-5 van landen waar de meeste journalisten worden vermoord. Er is geen persvrijheid in Somalië. De nieuwe mediawet die de regering aan het parlement opdringt maakt het onmogelijk om als persorganisatie onafhankelijk te zijn. Die wet kent geen echte bronbescherming in een land waar bronnen worden opgepakt en gemarteld en het risico lopen dat zij worden vermoord. ”


De minister stelde als tegeneis dat het Alasow verboden moest worden te schrijven over een meisje dat de bewindsman zou hebben verkracht en een meisje dat hij zwanger had gemaakt. Alasow bood de rechter de getuigenis van het zwangere meisje en DNA-bewijs aan. "Alsof Amerikaanse journalisten het zouden accepteren dat Dominique Strauss-Kahn hen beschuldigd van afpersing nadat zij het verhaal over de verkrachting van het kamermeisje naar buiten hebben gebracht,” aldus de Somalische journalist. 


De minister verzocht de rechtbank het Somalische recht toe te passen bij het beoordelen van zijn tegeneis. Door een Europees verdrag dat Nederland heeft gesloten (‘Rome II’) en een uitspraak van de Hoge Raad is dit mogelijk geworden. 


Advocaat Schouten: "De Nederlandse rechter moet dan voorbij gaan aan bronbescherming, want in het Somalische recht kunnen bronnen door de rechter worden bevolen uit de anonimiteit te treden. Wat een drama in een land waar mensen vermoord worden omdat ze iets opschrijven. Gelukkig volgde de rechter mijn argumenten dat ik slechts een dag voor de zitting onmogelijk kan nagaan of de Somalische jurist die door de minister als deskundige naar voren werd geschoven wel onafhankelijk is, of er wel één rechtsorde is in Somalië of er juist meerdere rechtssystemen bestaan en of dit niet betekende dat er dan Sharia-recht in de rechtbank van Amsterdam wordt gesproken.”


Alasow stelt hoger beroep in tegen het vonnis. Ook gaat de journalist de International Federation of Journalists (IFJ) vragen onderzoek in te stellen naar praktijken om de reputatie van journalisten te beschadigen met nepbewijs. 


Einde bericht

Share on Social Media

Somali Journalists Launch 'Disinformation Lab' to Combat Spread of Fake News.

Waagacusub.net - The Federation of Somali Journalists has launched a campaign to combat the spread of false information, fake news, hate speech and propaganda. The federation says Somalia is already seeing a huge spike in social media misinformation campaigns ahead of elections expected before the end of July. Full Article

 

UGANDA: New Cabinet Members and Ministers of State

I hereby inform the country that By virtue of the Authority given to the President of Uganda by Articles: 108(2), 108A(1), 113(1) and 114(1) of the 1995 Constitution of the Republic of Uganda, I hereby appoint H.E. the Vice President, Rt. Hon. Prime Minister, Honourable Cabinet Ministers and other Ministers as indicated below: Full Article

 

Journalists barred from covering Somali leaders' meeting

The Associated Somali Journalists is deeply concerned that journalists were today barred from covering the meeting of the leaders of the Federal Government of Somalia and Federal Member States (FMSs) as well as the Governor and Mayor of Mogadishu. Full Article

 

ASOJ strongly condemns the wounding of a journalist & arresting another.

ASOJ.ORG - Associated Somali Journalists (ASOJ) is deeply concerned about the escalating violence against Somali journalists in the Gedo region, particularly in Beled Hawo district on the Somali-Kenyan border where a journalist was injured by security forces and another was arbitrarily imprisoned by the local authority. Full Article

 

COVID-19 guidance for journalists and media houses in Somalia

ASOJ.ORG - Associated Somali Journalists has today published New guidance (advices) setting out how journalists and media houses in Somalia can meet their media duties as they navigate the effects of the coronavirus pandemic. Full Article

 

Somali journalist injured in Galkacyo town

Somali journalist injured in Galkacyo town Full Article

 

Somali Prime Minister welcomes high-level Eritrean delegation in Mogadishu

Mogadishu, Somali Prime Minister Hassan Ali Khaire received a high-level delegation from Eritrea including foreign minister, H. E. Ahmed Saleh and adviser to President of Eritrea, Mr. Yamane Gebreab, who are on an official visit to Somalia at the invitation of President of the Somalia, H. E Mohamed Abdullahi Mohamed (Farmajo). Full Article

 

Somali Journalist Shot Dead By Gov't Soldiers

Somali Journalist Shot Dead By Gov't Soldiers Full Article

 

Education Minister Osman Sacked After Public Protest Over His "Poor Varsity Standards" Remarks

Education Minister Osman Sacked After Public Protest Over His "Poor Varsity Standards" Remarks Full Article

 

Ugandan MP, journalists arrested as police disperse social media tax protest

Ugandan MP, journalists arrested as police disperse social media tax protest Full Article

 


Leave a comment

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip


Somalia:War to Defeat Al Shabab Militarily

President HSM's Proclamation to Defeat Al-Shabab by Force in Somalia To overcome the complex problems of civil war, state fragility, and underdevelopment, the Somali people supported risky political changes for a government that promotes freedom, justice, peace, and prosperity in Somalia. For example, the Islamic movements enjoyed popular support to end the brutal reigns of warlords and the military occupation of Ethiopia and establish new government.

Somalia:$17 million external support has not been channeled through the country's single treasury account

Waagacusub.net -Auditor General Mohamed Ali alias Afgoi has exposed missing millions of dollars from key departments within the Federal Government of Somalia [FGS], in what could raise questions about government expenditures. In his report, Afgoi said 25 entities and three embassies have been audited. Unsupported expenditure amounts to $9M; contracts worth $31M not registered with auditor general's office, the existence of unauthorized bank accounts outside the Treasury Single Account.

Al-qaida Share ,IBS bank Somalia launches Visa Card Payment

Waagacusub.net - IBS Bank Somalia, which is believed to have the largest amount of money, Al-Qaeda Finance Secretary Fazul Abdallah from Comoros has started issuing Visa Card Payments for the first time. Al-Shabaab's finance secretary confirmed that Mohamed Ali Warsame had $ 157 million in cash, according to Khalif Ereg, who was later bribed with $ 2 million.

UGANDA: New Cabinet Members and Ministers of State

I hereby inform the country that By virtue of the Authority given to the President of Uganda by Articles: 108(2), 108A(1), 113(1) and 114(1) of the 1995 Constitution of the Republic of Uganda, I hereby appoint H.E. the Vice President, Rt. Hon. Prime Minister, Honourable Cabinet Ministers and other Ministers as indicated below:

Journalists barred from covering Somali leaders' meeting

The Associated Somali Journalists is deeply concerned that journalists were today barred from covering the meeting of the leaders of the Federal Government of Somalia and Federal Member States (FMSs) as well as the Governor and Mayor of Mogadishu.

President Mahad Salaad: the Only Guarantor for Galmudug's Security and Prosperity

Galmudug State is not just the geographic heart of Somalia but the quintessential soul of the Somali nation. Within Galmudug, all the major Somali clan lineages- the Hawiye, Dir, Darood and Madhibaan are represented. No other Somali region or state is home to such diverse and influential clans with such extensive historical significance in Somalia as found in the Galmudug territory. Economically, Galmudug in 2024 is set to be the first location for the offshore oil and gas that the Somali Federal Government in partnership with the Houston-based American company, Coastline Exploration have commenced work on off the Hobyo coast since 2021. Full Article

 

Somalia's leader mourns death of Namibia president

Waagacusub.net - Somalia's President Hassan Sheikh Mohamud on Sunday mourned the death of Namibia President Hage G. Geingob and sent condolences to the government of the African country. Full Article

 

Somalia's ex-president warns of risk of 'political crisis' over plans to overhaul constitution

Waagacusub.net - Somalia's former President Mohamed Abdullahi Farmajo on Monday warned of the risk of political crisis over plans by the incumbent President Hassan Sheikh Mohamud to overhaul the constitution. Full Article

 

Egyptian President says will protect Somalia against anz threat

Waagacusub.net - Egyptian President Abdel Fattah el-Sissi said his country will protect Somalia against any threat in what can be described as an indirect response to recent Ethiopia's move to access the seaport of Somaliland. Full Article

 

Egypt Condemns Suicide Bomber Attack in Somalia

Egypt on Tuesday condemned a suicide bomber attack in Somalia that killed at least 20 soldiers. The attack took place at a training camp in the Somali capital, Mogadishu, on Monday. The al-Shabab terrorist group claimed responsibility. Full Article

 

Hormuud telecom and Al-Shabaab's Strategy of Destroying Mobile Communication Masts

Hormuud's Assault on African Peacekeepers Figure 14: African Peace Keepers Hormuud launched a scorching public campaign against the Kenyan military forces in AMISOM in late August 2019. Full Article

 

Former Intel official stripped from NISA membership

Former Intel official stripped from NISA membership Full Article

 

PM KHEYRE USELESS AND COSTY OVERSEAS TRIPS.

PM KHEYRE USELESS AND COSTY OVERSEAS TRIPS. Full Article

 

Abiy says 'New Year' will be celebrated in Eritrea, Ethiopian Airlines to resume flights

Abiy says 'New Year' will be celebrated in Eritrea, Ethiopian Airlines to resume flights Full Article

 

Massive rise in Islamist militant attacks in Africa

Massive rise in Islamist militant attacks in Africa Full Article